tacke

CELOTNA NEGA

v pasjem salonu Grimm nudimo samo celotno nego vašega psa, ki vključuje: nego tačk in striženje krempljev, kopanje in sušenje, nega oči in ušes, krtačenje in razvozlavanje, odstranjevanje odmrle dlake, striženje psov (škarje in/ali brivnik), kontrola analnih žlez in praznjenje, če je to potrebno. Za kakršnokoli striženje ali britje, ter razčesavanje in razvozlavanje je kopanje in sušenje nujno potrebno, saj omogoči čista dlaka optimalno nego. Brez kopanja in sušenja pa se lahko opravi le: striženje krempljev, nega oči in ušes, kontrola in po potrebi praznjenje analnih žlez.


NEGA TAČK IN KREMPLJEV

Zelo pomembno je, da so pasje tačke, blazinice in kremplji vedno v dobrem stanju, saj to prispeva k splošnemu zdravju in dobremu počutju vašega štirinožnega prijatelja. Psu se mora redno pregledovati njihove tačke in blazinice, ki ne smejo biti suhe in razpokane. Če je v blazinicah ali med njimi kakšen tujek, ga odstranimo. Psu v pasjem salonu postrižemo predolgo dlako na tačkah in med blazinicami. V predolgo dlako se lažje ujamejo tujki, prav tako pa se ta dlaka hitro sprime zaradi hoje po umazanih površinah. Vse to psa zelo moti, dolga dlaka med blazinicami pa psu tudi ne omogoča trenja s tlemi in mu drsi, kar lahko privede do raznih deformacij koraka in tudi poškodb.

Psu je tudi potrebno redno krajšati kremplje. Predolgi kremplji psa zelo motijo, zaradi česar začne težo pri hoji prenašati na zadnji del tac, to nadalje povzroča nesproščeno hojo. Če se krempljev ne striže redno, se lahko tudi vrastejo v blazinice. Pasji frizer kremplje skrajša približno toliko, da se pri hoji ne dotikajo tal, pri tem pa mora biti previden in natančen, da ne odstriže krempljev prekratko. V pasjem kremplju je namreč živec, striženje preblizu živca pa lahko povzroči krvavitev, kar je za psa boleče.

nega_tačk
ušesa
NEGA OČI IN UŠES

Pri nekaterih pasmah je potrebno negi oči in ušes posvetiti veliko pozornosti. Lastniki psov morajo svojim kužkom, ki so nagnjeni k težavam z očmi in ušesi le te redno pregledovati in čistiti. V pasjem salonu Grimm skrajšamo obočesno dlako, očistimo ušesa in po potrebi odstranimo dlake iz sluhovoda.


KOPANJE IN SUŠENJE

Kopanje je ključen del negovalnega procesa, ker je zelo pomembno, kako dlako pripraviš za nadaljno nego. Kako pogosto je potrebno kopati vašega psa, je odvisno od različnih dejavnikov. Predvsem je pogostost kopanja odvisna od vrste pasjega kožuščka, od časa, ki ga pes preživi zunaj, ter preprosto, kako umazan je pes. Nekateri psi potrebujejo kopanje vsake dva do tri tedne, medtem ko druge ni potrebno kopati tudi do šest tednov. Nekateri psi obožujejo vodo, spet drugi jo sovražijo. Zato se je psom, ki jim voda ni najbolj všeč, potrebno v pasjem salonu še posebej posvetiti in se potruditi, da kopanje za njih ni preveč stresno. Pri kopanju v pasjem salonu Grimm uporabljam le kvalitetne naravne pasje šampone in druga sredstva za negovanje dlake iz kozmetične linije Infinity. Ti pasji šamponi blagodejno vplivajo na kožuh in kožo in ne povzročajo alergičnih reakcij. Glede na vrsto, barvo in strukturo dlake izberem primeren pasji šampon, regenerator ali balzam. Tako je po kopanju kožuh zdrav, dišeč in mehak. Po kopanju sledi še sušenje psa. V salonu se kužke čim bolj posuši z brisačo, da je nadaljnje sušenje s fenom čim krajše. Fena se, tako kot kopanja, nekateri psi bojijo, drugi ne. Pse moti predvsem velika hrupnost fena, ker imajo seveda veliko bolj izostren sluh kot mi. Zato prilagodim hrupnost in s tem jakost sušenja, da je kužku kar najbolj prijetno. Ko je pes skopan in kožuh suh, sledi nadaljnja nega in striženje psov.


how-to-bathe-dog-1587137329
0b80bb304d1edfcf33c9da48894de5d2
KONTROLA IN PRAZNENJE ANALNIH VREČK

Za psa je zelo neprijetno in boleče vnetje analnih vrečk. Vaš pes vas bo na to opozoril z drsanjem zadnjice po tleh ter s praskanjem in lizanjem okoli zadnjika. Analne vrečke so pri psu v zadnjični odprtini. V stenah teh vrečk se nahajajo žleze, katerih izloček se pri odvajanju blata sprošča skozi izvodilo v zadnjični kanal. Z izločkom pes odišavi svoje blato in na tak način pušča sporočila drugim psom in psičkam, ki bi prišli na njegov teritorij. Če je blato psa premehko, se analne vrečke pri odvajanju blata ne morejo samodejno izprazniti in vrečke je potrebno ročno izprazniti. V primeru, ko je praznjenje analne vrečke preventivno, lahko to opravi pasji frizer, če pa je že prišlo do vnetja, pa je potreben obisk veterinarja, saj pasji frizer za to ni strokovno usposobljen.


ODSTRANEJVANJE ODMRLE DLAKE

Pasje dlake rastejo v ciklih. Vsak folikel ima periodo hitre rasti, sledi počasnejša rast in nato mirujoča faza. Med mirujočo fazo zrela dlaka ostane v foliklu in sčasoma odstopi na dnu folikla. Ko pes menja dlako, nova dlaka izrine staro in cikel se začne znova. Povprečen pes rabi približno štiri mesece, da mu zraste kožuh. Koliko časa to traja, je seveda odvisno od pasme. Večina ljudi misli, da pes menja dlako zaradi temperaturnih sprememb. Dejstvo pa je, da na menjavo dlake vpliva dolžina dnevne svetlobe. Daljša obdobja dnevne svetlobe spomladi aktivirajo proces menjavanja dlake, kar traja od štiri do šest tednov. Jeseni, ko se čas dnevne svetlobe skrajša, veliko psov ponovno menja svojo dlako. Psi, ki so večino časa v zaprtih prostorih in so bolj izpostavljeni umetni svetlobi, lahko menjajo dlako celo leto. Nekatere pasme (pudlji, bedlingtonski terierji, kerryjski modri terierji) imajo skodrano dlako, ki je ne menjajo. Pri teh pasmah iz odpadle dlake nastajajo vozli. Nekateri psi imajo dvojni kožuh, ki ga sestavlja dolga groba zunanja zaščitna dlaka ter fina mehka in volnena podlanka. Odmrlo dlako je potrebno odstranjevati tudi kratkodlakim psom. Odmrlo dlako in podlanko v pasjem salonu odstranjujem z različnimi pripomočki, odvisno od vrste dlake in pasme psa. Uporabljam različne vrste posebnih zobatih pripomočkov, na katere se umrla dlaka ujame in se z lahkoto odstrani. Z rednim odstranjevanjem odmrle dlake zmanjšamo odpadanje dlake, kar je predvsem moteče v notranjih prostorih. Pripomoremo tudi k boljšemu počutju psa, saj preprečimo nastajanje vozlov in izboljšamo zračnost, da koža bolje diha. Odstranjevanje odmrle dlake in podlanke je pomembno v vročih poletnih dneh, saj bo pes potem veliko lažje prenašal vročino, ker se na tak način med krovno dlako in kožo ustvari klimatska cona.


izčesavanje
cesanje
KRTAČENJE IN RAZVOZLAVANJE

Vsa živa bitja poizkušajo na svojevrsten način poskrbeti za svojo čistočo in higieno, seveda to še posebej velja za živali z dlako in perjem. Opice čistijo svoje kožuščke tako, da trebijo druga drugo, ptice svoje perje trebijo s kljunom in se umivajo v vodi ali prašnih kopelih, nekatere živali pa svoj kožuh ližejo, kot na primer mačke, ki to počno kar 30% svojega življenja. Psi pa čistijo svoje kožuščke z različnimi metodami, saj se med drugim ližejo, grizljajo in valjajo po tleh, kar pa je v nasprotju s higieno. Torej psi iz našega vidika pri čiščenju svojih kožuščkov niso tako uspešni in temeljiti kot mačke in jim moramo pri tem v veliki meri pomagati mi, njihovi lastniki. Pasje kožuščke je potrebno negovati redno. Ne le zaradi izgleda, ampak predvsem zaradi zdravja in njihovega dobrega počutja. Dolgodlake pse je potrebno krtačiti in česati dnevno, kratkodlake pa tedensko, saj se drugače dlaka hitro zavozla in potrebno je predčasno striženje psa ali celo britje. Pse je najbolje navaditi na krtačenje, že ko so mladički, da jim to čim prej postane rutina in užitek. Za kužke, ki bodo redno obiskovali salon za pse, je priporočeno, da jih na to navadimo že, ko so mladički, saj tako nega v salonu za njih ne bo stresna. Redno negovanje kožuha s krtačami in glavniki bo pomagalo ohraniti dlako vašega ljubljenčka v dobrem stanju ter podaljšalo čas do obiska pasjega frizerja. S krtačenjem in česanjem iz kožuščka odstranimo umazanijo in tujke, širimo naravna olja skozi njihov kožuh, preprečujemo nastanek vozlov in poskrbimo, da je koža čista in nerazdražena. Med krtačenjem obenem preverimo, če ima pes morda bolhe ali klope. V pasjem salonu Grimm imamo na voljo različne vrste krtač in glavnikov, s katerimi poskrbimo za popolno nego in izgled kožuščka vašega pasjega prijatelja. Vozli so sprijeti, trdni skupki dlake, ki lahko nastanejo kjerkoli na telesu. Ponavadi jih najdemo na trebuhu, za ušesi, pod pazduho, okoli zadnjika, na zadnjih delih stegen, v predelu dimelj in med prsti. Vozli so posledica nerednega negovanja oziroma negovanja z napačnimi pripomočki. V pasjem salonu za razvozlavanje uporabljamo primerne pripomočke in naravne balzame in pasje šampone, ki zrahljajo vozle. S primernimi pripomočki in znanjem v pasjem salonu poskrbimo, da razvozlavanje za psa ni neprijetno in sploh ne boleče. V ekstremnih primerih, ko pa je dlaka preveč zavozlana je potrebno striženje ali britje psa, da ne pride do poškodb in za kužka ni preveč stresno.


STRIŽENJE PSA

Striženje psov s škarjami je običajno sestavni del nege dolgodlakih pasem s podlako, kjer govorimo predvsem o korekcijskem striženju okoli tac, zadnjične odprtine, krajšanje dlake po trebuhu in glavi. Z brivnikom lahko na željeno dolžino (3 mm, 6 mm, 9 mm, 13 mm ali največ 16 mm) pobrijemo predvsem pse s srednjedolgo, mehko dlako. Kratkodlaki psi, na njihovo zadovoljstvo, ta del nege preskočijo. Med kratkodlake pse pa spadajo tudi terierji in šnavcerji, katerim dlaka se trima in odmrla dlaka izčeše. Od pasme psa in od vrste dlake je odvisno, kako in kolikokrat je striženje psov potrebno. V pasjem salonu Grimm se ne poslužujemo striženja razstavnih psov, temveč se poslužujemo le športnega clipa, po dogovoru z lastnikom. Pasji frizer najlažje striže psa, če ima opran, posušen in razčesan kožuh. S striženjem psov oz. britjem pasji frizer poskrbi za higieno, udobje in seveda za izgled vašega psa.


Untitled